Biogenesis

13 spelare har i dagarna blivit avstängda för samröre med företaget Biogenesis i Florida. För de som inte har hängt med så är historien helt kort som följer. Om jag har fått något om bakfoten så rätta mig gärna:

I vintras kommer en Miami-baserad tidning över papper från anti-åldringskliniken Biogenesis som sägs innehålla namnen på flera kända basebollspelare. Direkt uppstår misstankar om att det är dopingpreparat det handlar om för bland annat nämns Milwaukee Brewers superstjärna Ryan Braun vid namn, Braun som 2011 testades positivt för syntetiskt testosteron, men som senare frikändes på grund av brister i hanterandet av hans urinprov.

Efter att fler nyhetsbolag fått ta del av liknande papper grips ägaren till Biogenesis, Anthony Bosch, och senare stämmer MLB honom med argumentet att han har svärtat ner basebollen som sport och i och med detta gjort att MLB förlorat pengar.

Stämningen av Bosch är underlig i överkant och många tror att det egentligen bara en täckmantel för att MLB ska kunna få tag på de papper som Bosch innehar. Med den informationen som finns i dessa papper hoppas MLB kunna hitta de som fuskat och stänga av dem.

Hela caset får en ny vändning när MLB lyckas övertala Bosch att vittna mot de spelare som han försett med dopingpreparat och fler namn börjar läcka ut. Bland annat MLB:s bäst betalde spelare New York Yankees-stjärnan Alex Rodriguez.

Korthuset faller tills sist samman i mitten av juli när Ryan Braun och MLB gör ”en deal” som innebär att Braun blir avstäng 65 matcher vilket resulterar i att han missar resten av 2013 års säsong. Att Braun i och med detta erkänner att han dopat sig hamnar lite i skymundan av faktumet att han i och med denna deal ser ut som en vinnare som ”bara” missar denna säsong då han ändå varit skadad stora delar och där hans Brewers varit i bästa fall mediokra.

Slutklämmen på historien är att ytterligare 12 spelare stängs av för samröre med Bosch och Biogenesis. Dessa spelare är:

  • Alex Rodriguez – Avstängd 211 matcher
  • Antonio Bastardo (Phillies) – 50 matcher
  • Everth Cabrera (Padres) – 50 matcher
  • Francisco Cervelli (Yankees) – 50 matcher
  • Nelson Cruz (Rangers) – 50 matcher
  • Fautino De Los Santos (free agent) – 50 matcher
  • Sergio Escalona (Astros) – 50 matcher
  • Fernando Martinez (Yankees) – 50 matcher
  • Jesus Montero (Mariners) – 50 matcher
  • Jordan Norberto (free agent) – 50 matcher
  • Jhonny Peralta (Tigers) – 50 matcher
  • Cesar Puello (Mets) – 50 matcher
  • Jordany Valdespin (Mets) – 50 matcher

Till detta skall tilläggas att Melky Cabrera, Bartolo Colon och Yasmani Grandal sedan tidigare har blivit fällda och med dessa tre så slutar Biogenesis-notan på lite drygt 1000 matchers avstängning uppdelat på 18 spelare.

34acfc84-50e4-4f13-aeda-924bbad013d0_biogen-social-image

Tyvärr kan vi inte sätta punkt för Biogenesis-härvan riktigt än för hur osmakligt det än låter så har den största, och antagligen fulaste fisken, Alex Rodriguez överklagat sin dom trots att alla andra dömda har accepterat sina avstängningar.

Detta gör att hela historien kan få ett helt annat slut än det som presenterats nu, för om A-Rod får rätt i sin överklagan så lär inte MLB sitta med bättre bevis mot de andra spelarna och i slutändan kan det bli så att alla kanske blir frikända. Nu tror nog ingen att det kommer att bli så för enligt rapporterna är bevisen mot Rodriguez tillräckliga för att slippa den kalldusch det skulle vara att släppa honom fri.

Men efterspelen av gårdagens avstängningar kommer tyvärr inte att försvinna i första taget. Till exempel visade New York Yankees upp ett bristande omdöme då de lät Alex Rodriguez spela från start i nattens match mot Chicago White Sox trots hans avstängning. I sak gjorde inte Yankees fel då A-Rods avstängning gäller från och med torsdag, men i ljuset av att ligan försöker rensa sporten från doping så känns beslutet konstigt.

Tyvärr så kan A-Rods överklagan göra att han faktiskt får spela säsongen ut innan hans fall har tagit sig igenom överklagans-processen, och i och med de andra spelarnas avstängningar varar 50 matcher så kan några av spelarna vara aktuella för spel i höstens slutspel.

snoopyonsteroids

Mina tankar:

MLB har under en längre period försökt att rensa basebollen från otillåtna preparat, men för den som är lite cynisk så kan hela den här Biogenesis-historien ses som ett enda gigantiskt misslyckande.

För inte nog med att minst 14 spelare lyckats undvika att fastna i något av MLB:s dopingtest utan den ende som får ett kännbart straff är en spelare som redan tidigare testats positivt för doping men aldrig blivit avstängd.

För mycket kan sägas om MLB:s dopingbekymmer men allt kommer till sist tillbaka på ligan och det högsta hönset Bud Selig. För genom alla år har fuskare efter fuskare lyckats att antingen gå fria eller helt enkelt bett om ursäkt och fått allas förlåtelse. Det håller inte som rättesnöre om målet är en ren idrott.

Om inte Bud Selig och ligan kan komma förbi att 50 matcher är alldeles för kort strafftid och att det krävs ett riktigt dopingtest-program för att komma åt fuskarna så kommer basebollen alltid att vara befläckad av individer som ser en lättare väg till framgång och pengar genom att köpa och använda dopingpreparat

För efter hela den här historien så är den tanken som tydligast stannar kvar hos mig; hur många fler dopade spelare finns det kvar? Hur många fler kliniker eller individer är det som förser idrottsmän med nya dopingpreparat? För det mest skrämmande med hela historien är att de flesta av de 18 avstängningarna kom till genom att en langare ville ha ett kortare straff.

Så snälla Bud Selig. Visa att du verkligen vill ha en ren idrott. Inför fler dopingtest och hårdare straff för de som då förhoppningsvis åker fast på bar gärning. Det borde inte vara så svårt för till skillnad från många andra sporter så har MLB en stor fördel i att de vet var deras spelare kommer att finnas mer än halva årets månader. Att sätta in oannonserade dopingtest för att testa alla spelare är bara en kostnadsfråga.

Frågan är bara hur mycket det måste kosta innan det är värt pengarna.

Läs gärna vad min kära bloggkollegor tycker och tänker om detta:

Braun är en skitstövel av Lance-mått!

Denna jävla doping

2 tankar på “Biogenesis

  1. Mycket bra skrivet Andreas!

    En avstängning på 50 stycken match låter för gemene man säkerligen som ett hyfsat kännbart straff, men om man omsätter den avstängningen till andra sporter ser man plötsligen vilket skämt det är.

    [b]Tour de France:[/b] Chris Froome skulle vara avstängd sju etapper av 21
    [b]Diamond League:[/b] Usain Bolt skulle vara avstängd fyra lopp av 14
    [b]Allsvenskan:[/b] Tobias Hysén skulle vara avstängd nio matcher av 30
    [b]PGA:[/b] Tiger Woods skulle missa tolv av 40 turneringar
    [b]ATP:[/b] Roger Federer skulle tvingas sitta av 22 av 70 turneringar

    MLB (och säkerligen övriga amerikanska ligor) måste börja ta frågan på allvar, det är ren idioti med dessa låga straff.

Lämna en kommentar